Despre proiect

Proiectul “Mândrie și Beton” a început în octombrie 2010 în timpul masterclass-ului See New Perspectives, organizat de Robert Bosch și World Press Photo. A urmat o perioadă în care ne-am finanțat singuri câteva deplasări în Oaș. A continuat cu o rezidență ICR Paris, apoi o finanțare AFCN care s-a finalizat cu o expoziție la Muzeul Național al Țăranului Român. În 2012 am primit o nouă finanțare AFCN, plus o altă finanțare de la OAR, pentru a realiza un produs multimedia și website-ul de față. Centrul Român pentru Jurnalism de Investigație și Igloo ne-au sprijinit și condus prin hățișul birocratic unde de multe ori eram aproape de a ceda nervos.

Expoziții personale ale proiectului au fost în Berlin, București (MȚR și ICR București) și exact în mijlocul comunității unde au fost făcute, în Negrești Oaș.

Cu promovarea am fost ajutați de Nikoniști, Oitzarisme, Cărturești, MTR, Feeder, Totb, The Institute, Igloo, Decât o Revistă, Tjobs .

Am primit ajutor din toate părțile: mulțumim oșenilor care ne-au lăsat în casele și în viețile lor de aici sau de la Paris și în special lui: Remus Țiplea, Griga Cotroș și familiei lui, Irina Solomeș, “Patrick”din Certeze, Remus Vârnav, Oniza, Ana Benghea, Grigore Moiș, Emilian Moldovan.

Mulțumim sociologului Dana Diminescu pentru studiul despre migrația oșenilor – ne-a fost de căpătâi pentru înțelegerea fenomenului. Ce ne-a lipsit pentru filmări am împrumutat de la Nikon, mulțumim Anca Iordan. Domnului Remus Vârnav, de la Muzeul Țării Oașului pentru tot ajutorul acordat. Liviei Otal, Mariei Cândea, lui Isabelle Cabat-Houssais, care ne-a lăsat un apartament parizian pe mână fără să ne fi cunoscut măcar și lui Viorel Hodoiu, care ne-a împrumutat o lună întreagă Loganul lui pe gaz, într-un moment în care nu mai vedeam altă soluție decât să plecăm în documentare cu autostopul. Celor de la Panos Pictures pentru sprijinul dat la editarea materialelor, tuturor celor care nu ne-au făcut laptopul guler și ani de zile ne-au ascultat trăncănind despre același subiect și imagini.